Best Programming Languages for Ethical Hacking :-In the field of Ethical Hacking Programming language Plays an important role. But there are so many programming languages are available in the market right now like C, C++, Java, RUBY, PHP etc. And Many People are still confused that which is the Best Programming Languages for Ethical Hacking .

Top 10 Programming language you should learn For Ethical Hacking

1.Python

  • Founder of Python:-Guido van Rossum
  • Python is Object Oriented and High-level Programming Language.
  • It is used in several Development areas including GUI, Web and Network Programming.
  • Its Unique feature is Python is very simple in syntax.
Why you need to learn Python?

Ans:-Python language played a significant role in the writing of Hacking Scripts,    Malicious programs and exploits. And Python comes with availability of ready-made modules which helps you in different areas like Operating System, Networking etc.

2. C 


  • Founder of C:-Dennis Ritchie
  • It is also called Mother of all Programming Languages.
  • C is a procedural low-level programming language.
  • C gives us knowledge about understanding basic things like machine resource management etc.
  • C is a fast language and it execute at a lower level of the system.
Why you need to learn C?

Ans:-It is an excellent resource in reverse engineering of software and application that means it enables hackers to understand the working of a system. And it enabled cyber security experts or hackers to manipulate hardware and system resource. C language is very famous for writing extremely faster exploits for system.

3.JavaScript

  • Founder of JavaScript:-Brendan Eich
  • JavaScript is a lightweight, Interpreted, Object-oriented Language.
  • JavaScript is best Known as the scripting language for Web Pages. And it is also used in many non-browser environments.
  • It is Used in Both on the client-side and server-side that allows you to make web pages interactive which engage a user.
Why you need to learn JavaScript?

Ans:-If You have Understanding of JavaScript then it gives you a higher privilege in web exploitation and almost powerful web apps use JavaScript or one of its libraries. And if you do specially web hacking then you should definitely learn JavaScript because it helps to understand client-side mechanism which is so much essential for finding vulnerability in client side.

4.SQL

  • Founder of SQL:-Donald Chamberlin Raymond Boyce
  • It stands for Structured Query Language which is a computer language for storing, manipulating and retrieving data stored in a relational database.
  • It is a standard programming language for relational databases.
  • It is the most widely implemented database language.
  • SQL is an ANSI standard language, but there are many different versions of the SQL language.
Why you need to learn SQL?

Ans:-By using SQL, Hackers can perform an attack known as SQL injection, cross site scripting and many more. And if you have knowledge of SQL then you can by pass easily databases  and find vulnerability.

5.JAVA


  • Founder of Java:-James Gosling
  • Java is a general purpose programming language. It is a specially an object oriented programming language.
  • Java is one of the most widely used programming languages used in system and mobile development.
  • It also powers a good number of webservers like Tomcat, Spring MVC.
  • The most unique Features of this language is it support cross-platform capabilities.
Why you need to learn Java?

Ans:-Now a days Java is used in every system and most in mobile development and lots of backdoor exploits in system are written in Java. It is also used by cyber security experts to perform identity theft, create backdoors and botnets.
Do you know why smart phone get hacked? the reason is hackers install payload into victims phone through social engineering and that payload is written in Java.
so this main reason why we should learn java for Ethical hacking.

6.C++

  • Founder of C++:-Bjarne Stroustrup
  • C++ is an object-oriented programming language which gives a clear structure to program and allows code to be reused.
  • C++ is regarded as a middle-level language, as it comprises a combination of both high-level and low-level language features.
  • C++ is portable and can be used to develop applications that can be adapted to multiple platforms.
  • It is a powerful general-purpose programming language. so it is used to develop Operating systems, browsers, games and so on.

Why you need to learn C++?

Ans:-If you want to perform reverse engineering then C++ will be great for you. and most of the times C++ is used to exploit Desktop Software. The most of the Operating systems like Windows, Linux are developed by using C and C++. So it is easy for hackers to exploiting and finding vulnerability on desktop software. C++ gives you idea about low-level access to system resources and analyzes the machine code of software due to this you can get idea about bypass the activation scheme embedded in these type of applications. 

7.Ruby

  • Founder of Ruby:-Yukihiro Matsumoto
  • Ruby is an interpreted, high-level, general-purpose programming language.
  • Ruby is a server-side scripting language similar to Python and PERL.
  • Ruby is most used for building web applications. It is similar to python, so it has many other applications like data analysis, Prototyping, and proof of concepts.
Why you need to learn Ruby?

Ans:-Ruby has similar syntax to Python, But is more Web-oriented. So Ruby can be used to write small or large scripts for exploitation. And it can be used interchangeably with bash scripting. It has been used by hackers to hack and exploits multi-purpose corporate systems. One of the popular hacking tools Metasploit penetration testing framework is written on Ruby.

8.Perl

  • Founder of Perl:-Larry Wall
  • Perl is a general purpose Unix scripting language to make report processing easier.
  • It is originally developed for text manipulation.
  • it is now used for a wide range of tasks including system administration, web development, network programming, GUI development.
Why you need to learn Perl?

Ans:- Its extensible nature of Perl allows hackers to create a wide variety of hacking programs with this language. It is still the best available language for manipulating text files on Unix systems. Perl can also be used to exploit web-databases since it comes integrated into most of them.

9.PHP

  • Founder of PHP:-Rasmus Lerdorf
  • PHP(Hypertext preprocessor) has dominated the backend of most websites and web applications.
  • It is dynamic programming language upon which content management system(CMS) like WordPress and Drupal are built on.
  • PHP is mostly used in server-side scripting.
Why you need to learn PHP?

Ans:-A deeper understanding of PHP language means You will be prepared to take down faulty websites as soon as you spot them. And it is used extensively in server-side scripting, so knowledge of this language is helps in developing server hacking programs. If you want to Specialize your skill in web hacking then many cyber professional will recommend you to sharpen your PHP skills.

10.Bash

  • Founder of Bash:-Brian Fox
  • Bash is the default command shell for Unix and all Linux distributions.
  • Bash can be used with other programming language like Python to enhance the functionality of your payloads or exploits.
Why you need to learn Bash?

Ans:-A deep understanding of this bash command shell is mandatory to properly utilize hacking programs like NMAP and Metasploit. And if you are looking to create highly complicated scripts that require modifying the filesystem and directory tree, then bash is the best scripting choice. And it let you automate most of the hacking programs that you will use for penetration purpose.


Ethical Hacking is a art of legally penetrating any network to discover potential flaws

If you want to be professional or expert in Ethical Hacking career don't limit yourself to programming language. Learn as much as possible. 

Programming language for Ethical hacking will depend on what type of attack you choose to carry.

Here One Question arises that is it necessary to learn programming for Ethical hacking?

There is no certain answer of this question because some times it vary according to experts or condition  that means some experts says that learning programming is not necessary for hacking. And in other side some experts says that It is necessary to learn programming for hacking. In some places you will find that majority of entry-level cybersecurity jobs do not require coding skills. However, being able to write and understand code may be necessary for some mid-level and upper-level cybersecurity positions.

According to my opinion
You should learn programming language if you are on Ethical Hacking Domain because if you don't know how a certain program or a software works then how can you find vulnerability in that software. And if you don't learn how to program then it will be difficult for you to design specific software against your target system.


If you loved this post and found something informative Do share with your friends.

Thanks For reading....๐Ÿ˜ƒ